Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Αποκριών περιμένουμε τη συγκεκριμένη ημέρα για να τσικνίσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Κρεατινής ή Κρεοφάγου εβδομάδας είθισται να βρισκόμαστε σε πλούσια τραπέζια γεμάτα ψητά κρεατικά, αλοιφές και ορεκτικά. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος και λαμβάνει χώρα την ημέρα Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας της καλούμενης Κρεατινής.
Και φέτος λοιπόν εμεις στην Electronet BK Καζανα δε θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς τις κατάλληλες συνταγές για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Δες λοιπόν παρακάτω τις αγαπημένες μας συνταγές για το τέλειο τσίκνισμα!
Πίτες για σουβλάκι
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι, μαλακό |
Για τη ζύμη:
450 γρ. αλεύρι, μαλακό |
Για το ντιπ γιαουρτιού:
300 γρ. γιαούρτι |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
2Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα χυλός. |
Barbecue sauce
ΥΛΙΚΑ 2 κ.σ. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες5 κ.σ. ζάχαρη, καστανή100 ml ξύδι από λευκό κρασί 400 γρ. κέτσαπ 1/2 κ.γ. πιπέρι |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.2Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και τη καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία σκούρα καραμέλα. 3Έπειτα, προσθέτουμε το ξύδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα. 4Τέλος, προσθέτουμε την κέτσαπ και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει τελείως η σάλτσα. 5Όταν είναι έτοιμη, πολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλεντερ, μέχρι να γίνει λεία και σερβίρουμε.6Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου. |
Μοσχαρίσια σουβλάκια
ΥΛΙΚΑ
Για τα σουβλάκια:
500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κόντρα, κομμένο σε κύβους 5×5 εκ. |
Για τη μαρινάδα:
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα |
Για τη σάλτσα chimichurri:
250 γρ. ρόκα |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο γκριλ.2Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη πάπρικα, τη ζάχαρη, το κύμινο και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μίας χρήσης, ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. 3Περνάμε εναλλάξ το κρέας με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καλαμάκια. Βάζουμε μια σχάρα σε ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε από πάνω τα μοσχαρίσια σουβλάκια και τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα πόσο ψημένα τα θέλουμε. 4Για τη σάλτσα chimichurri: Παράλληλα βάζουμε στο multi τη ρόκα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 5Σερβίρουμε τα μοσχαρίσια σουβλάκια μας ζεστά, με τη σάλτσα chimichurri. |
Σεφταλιές
ΥΛΙΚΑ 500 γρ. χοιρινό κιμά 500 γρ. αρνίσιο κιμά 1 ντομάτα, τριμμένη 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη 1.200 γρ. αρνίσια μπόλια Χυμό από 2 λεμόνια 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μπόλια μαζί με το χυμό λεμονιού. Το γεμίζουμε με νερό μέχρι να την καλύψει, τυλίγουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.2Μόλις περάσει η μία μέρα, σουρώνουμε τη μπόλια και την αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγει όλη η υγρασία. 3Παράλληλα, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους δύο κιμάδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, το σκόρδο και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης και αφήνουμε στην άκρη. 4Μόλις η μπόλια έχει στεγνώσει, την κόβουμε κάθετα και δημιουργούμε ορθογώνια πλάτους 13εκ. και μήκους 10εκ. 5Έπειτα, παίρνουμε μπαλάκια από τον κιμά περίπου 40 γρ., τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα τυλίγουμε με την μπόλια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο τον κιμά. 6Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σεφταλιές και τις ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 7Μόλις είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. 8Τέλος σερβίρουμε με κυπριακές πίτες και ταχινοσαλάτα |
Kebab κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου |
Για το σερβίρισμα:
200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τον κιμά κοτόπουλου, φορώντας γάντια μίας χρήσης. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το κύμινο, το τζίντζερ, το μπούκοβο, το ξερό κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, τη φρυγανιά, το αυγό και το αλάτι, το πιπέρι, και το ελαιόλαδο. 2Αλατοπιπερώνουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα του κιμά. |
Αρνίσια παϊδάκια
ΥΛΙΚΑ 2 κιλά αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο 3 κ.γ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο 3 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο 50 ml ελαιόλαδο 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή Χυμό από μισό λεμόνι 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή 1 κ.γ. κόλλιανδρο, σε σπόρους 1 αστεροειδή γλυκάνισο Μουστάρδα, για το σερβίρισμα Λεμόνι, για το σερβίρισμα |
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Σε ένα γουδί ή σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χτυπάμε μέχρι να τα σπάσουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.2Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα παιδάκια και ολα τα υπόλοιπα υλικά. 3Φορώντας γάντια μίας χρήσης ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, ώστε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνεια του κρέατος. 4Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα. 5Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με τα παϊδάκια και το αφήνουμε πέντε λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. 6Ψήνουμε τα παϊδάκια 7 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 7Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα σερβίρουμε με μουστάρδα και λεμόνι. |