ΣΠΙΤΙ

Οι καλύτερες συνταγές για την Τσικνοπέμπτη!

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Αποκριών περιμένουμε τη συγκεκριμένη ημέρα για να τσικνίσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Κρεατινής ή Κρεοφάγου εβδομάδας είθισται να βρισκόμαστε σε πλούσια τραπέζια γεμάτα ψητά κρεατικά, αλοιφές και ορεκτικά. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος και λαμβάνει χώρα την ημέρα Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας της καλούμενης Κρεατινής.

Και φέτος λοιπόν εμεις στην Electronet BK Καζανα δε θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς τις κατάλληλες συνταγές για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Δες λοιπόν παρακάτω τις αγαπημένες μας συνταγές για το τέλειο τσίκνισμα!

Πίτες για σουβλάκι

 

ΥΛΙΚΑ

Για το προζύμι:

100 γρ. αλεύρι, μαλακό
8 γρ. μαγιά, ξερή
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
100 ml νερό, χλιαρό

Για τη ζύμη:

450 γρ. αλεύρι, μαλακό
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
250 ml νερό, χλιαρό

Για το ντιπ γιαουρτιού:

300 γρ. γιαούρτι
2 κ.σ. Άνηθο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

2Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα χυλός.
3Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά.
4Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το προζύμι, το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 1 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα.
5Έπειτα, προσθέτουμε το νερό και ξαναζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
6Μόλις είναι έτοιμη, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 1 ώρα.
7Μόλις φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 100 γρ. και τα μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου 16 εκατοστών.
8Αφού τα ανοίξουμε, βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε τις πίτες και από τις 2 πλευρές, μέχρι να χρυσαφίσουν.
9Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
10Για το ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
11Τέλος, σερβίρουμε τις πίτες με το ντιπ γιαουρτιού.

Barbecue sauce

 

ΥΛΙΚΑ
2 κ.σ. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες5 κ.σ. ζάχαρη, καστανή100 ml ξύδι από λευκό κρασί
400 γρ. κέτσαπ
1/2 κ.γ. πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε  για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.2Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και τη καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία σκούρα καραμέλα.
3Έπειτα, προσθέτουμε το ξύδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα.
4Τέλος, προσθέτουμε την κέτσαπ και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει τελείως η σάλτσα.
5Όταν είναι έτοιμη, πολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλεντερ, μέχρι να γίνει λεία και σερβίρουμε.6Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου.

Μοσχαρίσια σουβλάκια

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουβλάκια:

500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κόντρα, κομμένο σε κύβους 5×5 εκ.
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε τετράγωνα 5 εκ.
2-3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένη σε τετράγωνα 5 εκ.

Για τη μαρινάδα:

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1/4 κ.γ. τριμμένο κύμινο
1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα chimichurri:

250 γρ. ρόκα
120 ml ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι.
2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο γκριλ.2Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη πάπρικα, τη ζάχαρη, το κύμινο και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μίας χρήσης, ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
3Περνάμε εναλλάξ το κρέας με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καλαμάκια. Βάζουμε μια σχάρα σε ένα ταψί του φούρνου, τοποθετούμε από πάνω τα μοσχαρίσια σουβλάκια και τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα πόσο ψημένα τα θέλουμε.
4Για τη σάλτσα chimichurri: Παράλληλα βάζουμε στο multi τη ρόκα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5Σερβίρουμε τα μοσχαρίσια σουβλάκια μας ζεστά, με τη σάλτσα chimichurri.

Σεφταλιές

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. χοιρινό κιμά
500 γρ. αρνίσιο κιμά
1 ντομάτα, τριμμένη
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
1.200 γρ. αρνίσια μπόλια
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μπόλια μαζί με το χυμό λεμονιού. Το γεμίζουμε με νερό μέχρι να την καλύψει,  τυλίγουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.2Μόλις περάσει η μία μέρα, σουρώνουμε τη μπόλια και την αφήνουμε στην άκρη, ώστε να φύγει όλη η υγρασία.
3Παράλληλα, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους δύο κιμάδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, το σκόρδο και το λάδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης και αφήνουμε στην άκρη.
4Μόλις η μπόλια έχει στεγνώσει, την κόβουμε κάθετα και δημιουργούμε ορθογώνια πλάτους 13εκ. και μήκους 10εκ.
5Έπειτα, παίρνουμε μπαλάκια από τον κιμά περίπου 40 γρ., τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα τυλίγουμε με την μπόλια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο τον κιμά.
6Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σεφταλιές και τις ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
7Μόλις είναι έτοιμες, τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
8Τέλος σερβίρουμε με κυπριακές πίτες και ταχινοσαλάτα

 

Kebab κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
½ κ.γ. μπούκοβο, σε σκόνη
1 κ.γ. ξερό κρεμμύδι
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 αυγό, medium
40 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα:

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
2 ντομάτες, κομμένες στη μέση και σε λεπτές κάθετες
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και σε λεπτές κάθετες φέτες
½ μάτσο μαϊντανό, χοντροκομμένο
Πίτες ολικής
Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τον κιμά κοτόπουλου, φορώντας γάντια μίας χρήσης. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το κύμινο, το τζίντζερ, το μπούκοβο, το ξερό κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, τη φρυγανιά, το αυγό και το αλάτι, το πιπέρι, και το ελαιόλαδο.

2Αλατοπιπερώνουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα του κιμά.
3Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να ανακατευτεί καλά και ο μαϊντανός μέσα στο μείγμα.
4Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να πάρει όλο το άρωμα από τα μυρωδικά.
5Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε τον κιμά από το ψυγείο και φορώντας γάντια μίας χρήσης, πιάνουμε μία καλή ποσότητα κιμά και πλάθουμε πάνω στα καλαμάκια, σε σχήμα κεμπάπ.
6Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα κεμπάπ. Ψήνουμε τα κεμπάπ και από τις δύο πλευρές καλά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, γυρνώντας τα με μία τσιμπίδα.
7Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε.
8Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με πίτες ολικής, γιαούρτι, ντομάτα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Αρνίσια παϊδάκια

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αρνίσια παϊδάκια
10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.γ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
3 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κόλλιανδρο, σε σπόρους
1 αστεροειδή γλυκάνισο
Μουστάρδα, για το σερβίρισμα
Λεμόνι, για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Σε ένα γουδί ή σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χτυπάμε μέχρι να τα σπάσουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.2Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα παιδάκια και ολα τα υπόλοιπα υλικά.
3Φορώντας γάντια μίας χρήσης ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, ώστε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνεια του κρέατος.
4Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.
5Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με τα παϊδάκια και το αφήνουμε πέντε λεπτά να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
6Ψήνουμε τα παϊδάκια 7 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
7Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα σερβίρουμε με μουστάρδα και λεμόνι.

 

Μπορεί επίσης να αρέσουν

Read More

post-image
ΣΠΙΤΙ

Ψάχνεις για το καλύτερο ηλεκτρικό πατίνι της αγοράς; Μη ψάχνεις άλλο, δες τα όλα εδώ!

Είσαι στο ψάξιμο για το καλύτερο ηλεκτρικό πατίνι της αγορά; Μην ψάχνεις άλλο, τα έχουμε όλα εδώ, φυσικά πάντα ετοιμοπαράδοτα! Όλοι γνωρίζουμε την τάση...
Περισσότερα
post-image
ΣΠΙΤΙ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – δείτε πως θα λάβετε voucher έως 900 ευρώ!

Μετά από την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος ΑΛΛΑΖΩ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΥΣΚΕΥΉ για καταψύκτες, ψυγεία και κλιματιστικά, άνοιξε η αυλαία και για το πρόγραμμα αναβάθμισης...
Περισσότερα