TIPS ΣΠΙΤΙ

Οδηγός για την σωστή επιλογή κλιματιστικού

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Η σωστή επιλογή του κλιματιστικού σε πολλούς προκαλεί «πονοκέφαλο», ακολουθώντας όμως τον παρακάτω οδηγό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο Air Condition για εσάς και τις ανάγκες σας. Οι παράμετροι επιλογής του κατάλληλου κλιματιστικού είναι αρκετοί και αφορούν κατά κύριο λόγο την ισχύ του σε BTU, την ενεργειακή κλάση και την επιλογή inverter ή συμβατικού.

Κατάλληλα BTU

Ο υπολογισμός της απαιτούμενης θερμαντικής / ψυκτικής ισχύος (σε WATT ή BTU) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως :

  •  Προσανατολισμός
  •  Μόνωση
  •  Υψόμετρο
  •  Μονά ή διπλά τζάμια
  •  Αριθμός ατόμων

Ένας χοντρικός υπολογισμός για να υπολογίσουμε πόσα BTU χρειαζόμαστε είναι 250 ανά κυβικό μέτρο δωματίου, δηλαδή περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σε ισχύ κλιματιστικό για το χώρο σας

Εύρος εμβαδού δωματίου m2

Προτεινόμενα BTU

9 – 13

7.000

13 – 18

9.000

18 – 25

12.000

25 – 30

14.000

30 – 35

16.000

35 – 40

18.000

40 – 45

20.000

45 – 55

22.000

55 – 65

24.000

Ο αριθμός που προκύπτει από τον παραπάνω εμπειρικό κανόνα πρέπει να αυξηθεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Εάν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αύξηση 10%
  • Εάν στο δωμάτιο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα αύξηση κατά 4.000 BTU
  • Εάν στο δωμάτιο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα αύξηση κατά 600 BTU ανά άτομο

Κλιματιστικό Inverter ή Συμβατικό?

Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους, με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα και βέβαια χρήματα.

Σε αντίθεση ένα συμβατικό κλιματιστικό σταθερών στροφών, όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, σταματά τη λειτουργία του ενώ όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί πέρα από κάποιο όριο, τότε η εξωτερική μονάδα ξεκινά να λειτουργεί πάλι. Πρόκειται για επανεκκινήσεις με σημαντικές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια – και άρα αυξημένο κόστος – οι οποίες με τη χρήση των κλιματιστικών inverter αποφεύγονται.

Ενεργειακή κλάση

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες η ηλεκτρικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών) είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από την ενεργειακή τους ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν.

Η ενεργειακή κλάση μας δείχνει κατά πόσο η συσκευή που έχουμε είναι ενεργοβόρα ή όχι. Δηλαδή, κατά πόσο καταναλώνει πολύ ρεύμα ή όχι. Η ενεργειακή κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες, ορίζεται από τους συντελεστές SEER (για την λειτουργία της ψύξης) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης).

Τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α+++ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση D

Επιπλέον λειτουργίες

Τα περισσότερα κλιματιστικά προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες πέρα απο την ψύξη. Όπως η θέρμανση, η αφύγρανση, ο ιονισμός του χώρου, λειτουργίες Turbo, Επανεκκίνησης, Αυτόματη Απόψυξη, Αυτοκαθαρισμός, Λειτουργία Ύπνου, Αυτοδιαγνωστικό Σύστημα Βλαβών, Εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και λειτουργία Wifi για να μπορείτε να ελέγξετε το κλιματιστικό σας από το smartphone κινητό σας.

Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι η ενσωμάτωση wifi είναι μια περιττή λειτουργία, όμως η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι αποτελεί μια έξυπνη λύση και σημαντικό κριτήριο για πολλούς.

Άλλο βασικό στοιχείο είναι να διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι αποδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κλιματισμού ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.  ‘Ενα πιστοποιημένο κατά Eurovent κλιματιστικό θα αποδίδει εγγυημένα αυτά που αναγράφει ο κατασκευαστής του.

Δείτε μερικές επιλογές κλιματιστικών εδώ: https://goo.gl/PM7MG1

Πηγή: https://goo.gl/xM8Zb9

Μπορεί επίσης να αρέσουν

Read More

post-image
ΣΠΙΤΙ

Ψάχνεις για το καλύτερο ηλεκτρικό πατίνι της αγοράς; Μη ψάχνεις άλλο, δες τα όλα εδώ!

Είσαι στο ψάξιμο για το καλύτερο ηλεκτρικό πατίνι της αγορά; Μην ψάχνεις άλλο, τα έχουμε όλα εδώ, φυσικά πάντα ετοιμοπαράδοτα! Όλοι γνωρίζουμε την τάση...
Περισσότερα
post-image
ΣΠΙΤΙ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα – δείτε πως θα λάβετε voucher έως 900 ευρώ!

Μετά από την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος ΑΛΛΑΖΩ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΥΣΚΕΥΉ για καταψύκτες, ψυγεία και κλιματιστικά, άνοιξε η αυλαία και για το πρόγραμμα αναβάθμισης...
Περισσότερα