Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι απαραίτητες συσκευές, καθώς χαρίζουν ευκολία και οικονομία σε κάθε νοικοκυριό. Ωστόσο, μια επισκευή στον ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να αποδειχτεί πολύ ακριβή. Με εύκολες και απλές κινήσεις μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την συντήρηση, ακολουθώντας πιστά το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή και των παρακάτω, χρήσιμων βημάτων:
1) Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν ένα κοινό, το εξωτερικό γυαλί. Ελέγξτε το με έναν οπτικό έλεγχο για να διαπιστώσετε πιθανές ρωγμές.
2) Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε την περίπτωση να σκιάζεται από θάμνους, δέντρα ή άλλες κατασκευές που έχετε στο σπίτι σας.
3) Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να είναι πάντοτε καθαροί. Γι’ αυτό, καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον καθρέφτη. Ένας σκονισμένος ή γεμάτος χώματα ηλιακός θερμοσίφωνας δεν θα αποδώσει όπως θα έπρεπε. Αρχικά, με το ξεκίνημα του φθινοπώρου χρειάζεται να πλένουμε τα τζάμια των συλλεκτών με σαπούνι και νερό έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που κατακάθεται πάνω τους όλο το καλοκαίρι.
4) Ελέγξτε την περίπτωση διαρροών στο υδραυλικό δίκτυο, στις ηλεκτρικές συνδέσεις που πιθανόν να έχουν χαλαρώσει ή υποστεί φθορά. Τέλος, ελέγξτε αν υπάρχουν χαλασμένες μονώσεις στις σωληνώσεις.
5) Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στα ασφαλιστικά του.
6) Επίσης, στον ηλιακό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ελέγξετε τη βάση, τη θεμελίωση του, και του δικτύου σωληνώσεων.
7) Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι καλό να σκεπάσουμε τους συλλέκτες με διάφανο μουσαμά ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών. Ακόμη, μπορούμε να καλύψουμε ένα μέρος των συλλεκτών καθώς λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας μπορούμε να έχουμε την επιθυμητή ποσότητα ζεστού νερού με μικρότερη επιφάνεια συλλέκτη. Τέλος, σε περίπτωση μεγάλης απουσίας μας για διακοπές οι ειδικοί προτείνουν να καλύπτουμε πλήρως τους συλλέκτες προστατεύοντάς τους από φθορές.
Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει βλάβη σε κάποιο από τα παραπάνω συστήματα, τότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε εξειδικευμένο συνεργείο και υδραυλικό για άμεση συντήρηση.
Οι εργασίες που πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες είναι:
1) Συμπλήρωση του αντιψυκτικού υγρού. Είναι σύνηθες με την μακροχρόνια χρήση να υπάρχουν κάποιες διαρροές/απώλειες αντιψυκτικού υγρού. Αυτό συνεπάγεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας να μην ζεσταίνει το νερό επαρκώς ή να κρατά για πολύ λίγο. Συμπληρώνοντας αντιψυκτικό, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.
2) Αντικατάσταση ράβδου μαγνησίου όποτε κρίνεται απαραίτητο.
3) Έλεγχος λειτουργίας των βαλβίδων.
4) Έλεγχος της μόνωσης των συλλεκτών και των σωληνώσεων.
5) Απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στη δεξαμενή νερού.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων, γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίζουμε την τακτική συντήρησή τους. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσει και τα 25 χρόνια. Φροντίζοντας λοιπόν τον ηλιακό μας, φροντίζουμε εμάς αλλά και το περιβάλλον μας.